Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Beschrijving

De wegkapel met jaarsteen "ANNO 1937" ligt op een grasperk op de hoek met de Voskapelstraat. Doordat de kapel gelegen is op de plaats waar de Moorselstraat een hoek van 90° vormt heeft ze een sterke beeldbepalende functie aangezien ze van ver zichtbaar is. Ze wordt omringd door vier heraangeplante linden, nadat de oude linden na een storm in 1990 moesten verwijderd worden. De kapel werd gebouwd op initiatief van pastoor Xaverius de Cuyper omwille van een genezing; de grond werd geschonken door juffrouw M.L. Stroobants uit Tervuren en de bouw werd gerealiseerd door de inwoners van Moorsel volgens een plan van pater Theofiel, een passionist uit het klooster van Wezembeek-Oppem.

De kapel is opgetrokken uit witte natuurstenen en heeft een rechthoekige plattegrond met een lager en smaller rechthoekig koortje, beide onder betonnen zadeldak. De puntgevel met bekronend kruis wordt gemarkeerd door een rechthoekige deur onder en gecementeerd rondboogveld met geschilderd opschrift "AVE MARIA"; deur en bovenlicht zijn gevat in een omlijsting met kwarthol beloop en voorzien van een sluitsteen. De zijgevels worden geopend door een smal rechthoekig venster.

Het eenvoudig uitgewerkte interieur met bakstenen wanden, heeft een zwart-witte tegelvloer; de rondboognis in het koor omvat een gepolychromeerd, plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

• VAN DE VELDE J., HERNALSTEEN J. & DE MUNTER A. 2005: Moorsel "Ze gaven opdracht 400.000 stenen aan te maken" , Kessel-Lo, 93-95.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde