Begraafplaats van Moorsel

Beschrijving

De volledig ommuurde begraafplaats ligt in een landelijke omgeving, net buiten en ten noordwesten van de dorpskern.

In 1908 beloofde Albert Coosemans, grote weldoener van Moorsel, een stuk grond af te staan voor de inrichting van een begraafplaats; bovendien zou hij zelf instaan om het perceel te voorzien van een omheiningsmuur. Op 5 maart werd het plan aangenomen en nog hetzelfde jaar werden de werken aangevat. Eind 1911 was de aanleg voltooid, de intekening op het kadaster van de begraafplaats met dodenhuisje in de zuidwestelijke hoek, gebeurde in 1912, jaar waarin ook de eerste begraving plaats vond.

De toegang, bestaande uit een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met hardstenen dekplaat, bevindt zich centraal in de zuidelijke muur. De omheiningsmuur zelf is opgetrokken uit baksteen met een hardstenen dekplaat en wordt geritmeerd door pijlers.

In de zuidwestelijke hoek ligt een klein dodenhuisje op rechthoekige plattegrond onder zadeldak, dat qua uitzicht refereert aan de neotraditionele stijl.

Centraal op de begraafplaats staat een monumentaal kruisbeeld ter herinnering aan de Eerwaarde Heren Victor Mommaerts (1900-1967), Xaverius De Cuyper (1891-1984) en Julien Lauwers (1925-1987); de grafkelder waarin de parochiepriester hun laatste rustplaats vonden bevindt zich onder het kruis. Het kruis met gecementeerde houtimitatie draagt een gietijzeren Christus en staat op een hardstenen onderbouw uitgewerkt als rotsimitatie. Ongeveer halverwege de westelijke omheiningsmuur ligt de sobere grafkapel van de 'Barons et Baronnes Coppens D’Eeckenbrugge', met de afbeelding van hun wapenschild in de sluitsteen. Bij het begin rechts ligt het familiegraf van de gebroeders Joseph (1835-1907) en Albert (1836-1912) Coosemans, de twee herenboeren die verantwoordelijk waren voor de bouw van de parochiekerk en bijhorende pastorie; het was trouwens Albert Coosemans die na het overlijden van zijn broer ook de grond schonk voor de inrichting van de begraafplaats; de dekplaat van het grafmonument werd vernieuwd in 2002; de originele steen werd in de kerk geplaatst naast de ingang.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling I (Tervuren), 1912/5.
  • VAN DE VELDE J., HERNALSTEEN J. & DE MUNTER A. 2005: Moorsel "Ze gaven opdracht 400.000 stenen aan te maken" , Kessel-Lo, 82-85.