erfgoedobject

Monument voor de gesneuvelden

bouwkundig element
ID: 300573   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300573

Beschrijving

Voor de westgevel van de Sint-Catharinakerk ligt er aan de straat een rechthoekig perkje, omgeven door een in hoogte verspringend breukstenen muurtje met het oorlogsmonument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, opgericht omstreeks 1921; de namen van de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog werden later toegevoegd.

Het monument is uitgevoerd in blauwe hardsteen en bestaat uit een eenvoudige pijler met geprofileerde basis op een vierkante sokkel, omgeven door vier kleine pijlers eveneens van blauwe hardsteen en in vorm gesnoeide coniferen. De voorheen moeilijk leesbare opschriften en namen werden recent opnieuw verguld. Op de centrale pijler wordt een palmtak afgebeeld met het opschrift 'Hulde aan onze Helden'; de namen van de gesneuvelden worden weergegeven op de sokkel, vooraan de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog, achteraan, aan kerkzijde, de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.


Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Monument voor de gesneuvelden [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300573 (Geraadpleegd op 20-02-2020)