Watertorens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertorens

Beschrijving

Het einde van de Merenstraat wordt gedomineerd door de inplanting van twee watertorens. De oudste betreft een bakstenen watertoren die behoort tot het klassieke ronde zuiltype in baksteenmetselwerk onder kegeldak. Voor deze watertoren met bijhorende woning werd in 1950 een bouwaanvraag ingediend naar ontwerp van architect-diensthoofd Theo Cuveliers in opdracht van de Nationale Maatschappij der Waterleidingen, Brussel.

De achterliggende betonnen watertoren met kuip op een opengewerkte voet, waarbij de cilindrische kuip gesteund wordt door kolommen, dateert van 1978.

• VAN CRAENENBROECK W. 1991: Eenheid in verscheidenheid. Watertorens in België, Brussel.
  • VANDENBREEDEN J. (onder leiding van) 2013: Architecturale en stedenbouwkundige analyse en waardebepaling van het bouwkundig erfgoed van de gemeente Tervuren. Synthetische fase. Deel 2b – Inventarislijst Lindenberg-Zwaluwenlaan, 137.