erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
300586
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300586

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Half vrijstaand burgerhuis, kadastraal geregistreerd in 1905 als 'reconstruction totale' in opdracht van herbergier Fernandinus Devolder-Vanderlinden. Oorspronkelijk met dubbelhuisopstand, op het einde van de jaren 1970 aangepast met de huidige ordonnantie, waarbij de centrale deur verplaatst werd naar de vierde travee.

Baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd leien zadeldak met de nok parallel aan de straat. De overigens strak uitgewerkt lijstgevel op natuurstenen plint vertoont links en rechts een twee traveeën breed, rechthoekig spaarveld waardoor de oorspronkelijke deurtravee een licht risaliet vormt; aflijnende overhoekse fries in de spaarvelden. Helrode baksteen werd aangewend voor de ontlastingsbogen en de borstweringen, blauwe hardsteen voor de lekdrempels en lateien. De nieuw beluikte vensters zijn rechthoekig op de begane grond en steekbogig op de verdieping. Het schrijnwerk werd integraal vernieuwd. Houten kroonlijst op klossen en tandlijst.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling IV (Duisburg), 1905/1.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300586 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.