Serristenwoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Tervuren
Deelgemeente Duisburg
Straat Tervuursesteenweg
Locatie Tervuursesteenweg 42, Tervuren (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Screening onderzoeksresultaten 2003 herinventarisatie Tervuren (geografische herinventarisatie: 26-08-2014 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voor deze serristenwoning van de tweede generatie, gelegen in een omringende tuin, werd een bouwaanvraag ingediend in 1932. Het volume met licht verhoogde begane grond en afgedekt door gecombineerde bedaking, telt vier traveeën en twee bouwlagen en vertoont de typische combinatie van een lijstgevel links en een vooruitspringende puntgevel rechts met de eigentijdse, decoratief uitgewerkte cimornébekleding en houten schoren voor de overkragende bedaking in de geveltop.

De rechthoekige benedenvensters en getoogde bovenvensters worden bekroond door de karakteristieke bekroning refererend aan het hanenkammotief. Het schrijnwerk op de begane grond bleef bewaard.

  • VANDENBREEDEN J. (onder leiding van) 2013: Architecturale en stedenbouwkundige analyse en waardebepaling van het bouwkundig erfgoed van de gemeente Tervuren. Synthetische fase. Deel 2b – Inventarislijst Lindenberg-Zwaluwenlaan, 230.

Bron: -

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2015

Relaties

maakt deel uit van Tervuursesteenweg

Tervuursesteenweg (Tervuren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.