Herberg In den Hert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg In den Hert

Beschrijving

Voortgaande op de nog aanwezige gevelsteen betreft het hier mogelijk een voormalige herberg. De Ferrariskaart van 1770-1778 toont een gelijkaardige inplanting als de Poppkaart van omstreeks 1860, namelijk een haaks op de straat ingeplant, rechthoekig volume met aan de zuidzijde een rechthoekige uitbouw.

Het volume waarvan de haakse inplanting bleef behouden is vandaag verdeeld in twee woningen van elk vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak; de splitsing werd kadastraal geregistreerd in 1876. Het geheel is opgetrokken uit baksteen, voorzien van met schijnvoegen gecementeerde lijstgevels aan de zuidzijde, met een aflijnende houten kroonlijst op modillons in nummer 3; het uitzicht van deze gevels dateert vermoedelijk uit het begin van de 20ste eeuw.

De rechthoekige vensters zijn in nummer 3 voorzien van een decoratief, zij het vrij sober, uitgewerkte omlijsting, karakteristiek voor het begin van de 20ste eeuw; de lekdrempels zijn vernieuwd; boven de rechthoekige deur in een eenvoudige entablementomlijsting vermeldt een gevelsteen van kalkzandsteen: 'In Den Hert ta(p)t men go(e)t bier 1800'.

In het nummer 5 zijn de rechthoekige vensters gevat in een beschilderde, vlakke omlijsting, de deur in een vlakke omlijsting van blauwe hardsteen; het schrijnwerk werd vernieuwd, in nummer 5 naar 19de-eeuws model. Aangepaste achtergevels.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling IV (Duisburg), 1876/16.