Villa ontworpen door R. Dewettinck

Beschrijving

Alleenstaande villa ontworpen volgens een bouwaanvraag van 1968 door de Gentse architect Raoul Dewettinck in opdracht van Daniël De Buck. Interessant, herkenbaar voorbeeld van naoorlogs modernisme, ondanks het vernieuwde schrijnwerk en een uitbreiding aan de achterzijde volgens plannen van 2002. De woning is gelegen in een grote tuin, waarvan de aanleg volledig werd vernieuwd volgens een bouwaanvraag van 2006.

De villa vormt een illustratie van moderne villabouw onder een vlinderdak, toegepast in de jaren 1950 en 1960 als alternatief voor het traditionele zadeldak en als tussenoplossing voor een zadeldak en een plat dak. De woning, door de architect op het bouwplan benoemd als een 'atriumwoning', omvat twee gescheiden volumes voor het dag- en nachtgedeelte rondom een centraal terras met zwembad. Op het vlak van planindeling en dakvorm verwijst De Wettinck zonder scrupules naar Breuers prototypes van de 'bi-nucleaire' woning, zoals Geller House I in Long Island, New York (1944-47). Binnen dit concept legde de eenlaagse architectuur onder een 'butterfly-pitched roof' een relatie tot de omgeving en werd de planindeling gedacht vanuit het gezinsleven, meer bepaald door het leef- en slaapgedeelte onder te brengen in afzonderlijke vleugels.

Deels onderkelderde villa met half ondergrondse garage en een asymmetrische voorgevel, onder een uitkragend vlinderdak met houten kroonlijst en oplopende schouwen. Wit geschilderd volume uit baksteen, dat aan de straatzijde relatief gesloten is uitgewerkt en geopend wordt door functioneel geplaatste vensteropeningen. Centraal, inspringend gedeelte met inkom met hoger gelegen toegangsdeur.

Volgens de bouwplannen omvat de woning centraal de inkom met vestiaire en toilet, rechts geflankeerd door de keuken aan de straatzijde. Een gang leidt vervolgens naar de zuidwestelijke, haaks gesitueerde vleugel, die volledig wordt ingenomen door de leefruimte met zitplaats en eethoek. De noordoostelijke vleugel omvat twee niveaus, waarbij een draaitrap in de inkom enerzijds leidt naar de kelderruimte met berging en garage, en anderzijds naar het hoger gelegen nachtgedeelte met badkamer, slaapkamer voor de ouders en drie kinderkamers. De gang tot de slaapkamers biedt via een doorlopend balkon met betonnen buitentrap toegang tot het centraal gelegen terras met zwembad. Dit haakse volume werd volgens plannen van 2002 achteraan uitgebreid met een praktijkruimte met wachtkamer en bureel beneden en boven een bijkomende bad- en slaapkamer.

• Dienstencentrum Zwijnaarde, Bouwdossiers Sint-Denijs-Westrem, 1282/68, 2002/70057 en 2006/70010.

Auteurs: Verhelst, Julie