Woning Goeffers-Impens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Goeffers-Impens

Beschrijving

Modernistische villa, gesitueerd op de hoek van de Hubert Malfaitlaan en de James Ensorlaan in de zogenaamde Hemelrijkwijk. Het pand werd volgens een bouwaanvraag van 1961 ontworpen door de Gentse architect Eric Balliu als een eengezinswoning voor de familie Goeffers-Impens, een onderwijzerskoppel met twee kinderen.

Architect Eric Balliu studeerde af als architect aan de Gentse Academie in 1959 en realiseerde met woning Goeffers-Impens zijn eerste project. In 1967 richtte hij samen met architect Johan Baele het collectief BARO op. Enkele principes van dit bureau zijn reeds aanwezig in dit ontwerp, bijvoorbeeld een functioneel en eerlijk materiaalgebruik, de toepassing van architecturaal interessante details zoals luifels en terrassen, het belang van privacy en de relatie tussen interieur en exterieur.

Witgeschilderde bakstenen villa van twee bouwlagen opgevat als een relatief gesloten volume onder een flauw hellend zadeldak, met ten noorden een eenlaagse aanbouw met garage onder plat dak. De gevels worden doorbroken door functioneel geplaatste, rechthoekige vensters met houten schrijnwerk, dat in tegenstelling tot het ontwerp zwart geschilderd is in plaats van wit. Zwart geschilderde metalen toegangsdeur met opvallende metalen cirkel, kenmerkend voor het oeuvre van de architect.

De hoger gelegen deur wordt voorafgegaan door een als een open pergola uitgewerkt portiek met een betonnen plateau, bereikbaar via betonnen treden, onder een strakke betonnen luifel. Het toegangspad wordt langs rechts geflankeerd door een bakstenen muur, voorzien van speels geplaatste, vierkante openingen. De toegangen tot de deur en de hoger gelegen garage worden aan de straatzijde afgesloten door ijzeren hekwerk. De achterzijde van het perceel is toegankelijk via een opmerkelijk, fraai uitgewerkt, geometrisch hekken. De tuin is zuidelijk gesitueerd en werd door de eigenaar aangelegd naar ontwerp van en in samenwerking met de architect.

De planindeling is gericht op een maximaal behoud van privacy, wat hier leidt tot de toepassing van een plan met drie niveaus, bedoeld voor leven, wonen en slapen. De gelijkvloerse verdieping omvat volgens de bouwplannen twee niveaus, namelijk de living op tuinniveau en een hoger gelegen niveau met de hal, een bureel en de eethoek en keuken, van elkaar gescheiden door een kastenwand. Een draaitrap leidt naar de bovenverdieping met drie slaapkamers voor het gezin, een slaapkamer voor de meid en de badkamer. Uit bronnenmateriaal blijkt dat in het interieur een eerlijk materiaalgebruik primeerde waarbij bakstenen wanden zichtbaar werden gelaten en de plafonds uitgevoerd waren in kambala.

• Dienstencentrum Zwijnaarde, Bouwdossiers Sint-Denijs-Westrem, 663/61.
  • GROOSMAN J. 1996: Erik H. Balliu architect, Gent.