Dorpsstraat

Beschrijving

De Dorpsstraat, gelegen op de noordelijke oever van de Voer, vertrekt aan de Sint-Pauluskerk en gaat via een bochtig verloop tot aan de Lindenberg(straat). Het gaat hier om een straat die in oorsprong parallel verliep met de Voer en deel uitmaakte van een oude weg die vertrok vanaf de eeuwenoude Waalse baan ter hoogte van het huidige park van Tervuren en eindigde als voetweg naar Leefdaal. Later werd deze straat via een bochtig verloop over de Voer doorgetrokken naar de Lindenberg(straat). Sinds het begin van de 20ste eeuw werd de voorheen schaars bebouwde Dorpsstraat onder gemeentelijke impuls stelselmatig belangrijker met in 1905 de bouw van een nieuwe pastorie en in 1911-1913 het gemeentehuis annex meisjesschool.

Vandaag vertoont de straat een heterogene dorpsbebouwing waarbij het zuidelijke straatdeel in de nabijheid van de kerk een grotendeels onbeperkt zicht geeft op de Voer omwille van de open tuin rond villa "De Smeth" en de aanpalende vroegere pastorietuin. Ten noordwesten van de pastorie werd op 16 juni 2006 het als parkeerruimte aangelegde Pastorieplein ingehuldigd, zie gedenksteen op de bordesmuur van de pastorie.

• LEYNEN P. e.a. 1979: Bijdragen tot de geschiedenis van Vossem, Tervuren, 12-13, 35-38.
  • VERBESSELT J. s.d.: Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw, deel XVI, Tussen Zenne en Dijle V, s.l., 10-13, 31-35.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde