Boerenburgerhuis en schuur

Beschrijving

Vrijstaand neoclassicistisch getint boerenburgerhuis met achteraan aansluitende langsschuur, gelegen op de hoek met Plintveld.

Volgens de kadastrale leggers van 1913 gaat het om een "reconstruction partielle" van een ouder meermaals verbouwd en uitgebreid hoevecomplex.

Boerenburgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een half schilddak (mechanische pannen) met de nok loodrecht op de straat. De verankerde en met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel op zwartgeschilderde plint heeft een dubbelhuisopstand en wordt gemarkeerd door hoeklisenen. De rechthoekige vensters, boven op doorgetrokken lekdrempels, zijn voorzien van nieuw schrijnwerk.

De verankerde bakstenen langsschuur onder zadeldak, ligt in het verlengde van de woning en is toegankelijk via een rechthoekige poort onder houten latei. De overige bijgebouwen zijn gesloopt.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling III (Vossem), 1869/5, 1898/7, 1913/9.
  • Tervuren, Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossier Dorpsstraat 46.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde