erfgoedobject

Sint-Annaschool

bouwkundig element
ID
300633
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300633

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Annaschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De Sint-Annaschool werd opgericht in 1898 in het zogenaamde kasteel van Langrand-Dumonceau en werd in 1915 aan de rechtse zijde, ter plaatse van de vroegere stallen, uitgebreid met een huishoudschool.

Historiek

In 1864 gaf het Duisburgse gemeentebestuur opdracht aan architect Van Arenbergh tot het bouwen van een gemengde school met twee klaslokalen en een onderwijzerswoning, waar ook een lokaal voor het gemeentebestuur werd voorzien. De gebouwen waren klaar in 1865, het jaar van de kadastrale registratie, maar ze waren vrij snel ontoereikend om het groeiende aantal leerlingen op te vangen; de gemeente beschikte echter over onvoldoende financiële middelen om de school uit te breiden. De oprichting van een vrije meisjesschool in 1898 bracht de oplossing; hierdoor zou het aantal leerlingen in de gemeenteschool immers afnemen.

Pastoor Maes kocht het zogenaamde kasteel, eigenlijk het buitenverblijf, van Langrand-Dumonceau, liet de nodige veranderingen uitvoeren om de gebouwen als school aan te passen en vertrouwde het onderwijs toe aan de zusters van Liefde uit Leuven; zij behartigden niet alleen het lager en kleuteronderwijs, maar organiseerden ook ziekenbezoeken en de opname van ouderlingen. Van dan af is er sprake van een gemeentelijke jongensschool en een vrije meisjesschool. In 1903 werd een tweede kleuterklas bijgebouwd en in 1915 werden de vroegere stallen rechts van het burgerhuis afgebroken en vervangen door vier nieuwe lokalen voor de huishoudschool: een keuken, een was-, naai- en strijklokaal. De meisjesschool werd in 1917 erkend door het Duisburgse gemeentebestuur waardoor er sinds de jaren 1920 een geleidelijke versmelting van de scholen ontstond. Het geheel maakt nu deel uit van de Tervuurse scholengemeenschap.

Beschrijving

Het centraal gelegen, voormalige burgerhuis werd in 1863 kadastraal geregistreerd als 'reconstruction totale' en naderhand ingericht als klooster voor de zusters. Het betreft een neoclassicistisch breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. De lijstgevel met dubbelhuisopstand is voorzien van een cementering waarvan de uitwerking karakteristiek is voor het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw: schijnvoegen, waterlijsten, decoratieve motieven op de borstweringen en fries met casementen en noppenmotief. De rechthoekige vensters zijn gevat in geprofileerde omlijstingen, op de verdieping met doorlopende lekdrempel van blauwe hardstenen. De rechthoekige deur met rondbogig bovenlicht in een rondboogomlijsting van blauwe hardsteen met neuten, imposten en sluitsteen, wordt voorafgegaan door een steektrap.

De links aanpalende vleugel werd kadastraal ingetekend als landgebouw in 1865 en telt vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat. Het uitzicht sloot voorheen aan bij dat van de woning maar werd recent gerenoveerd waarbij de cementering vervangen werd en de omlijstingen van de rechthoekige vensters verdwenen. De hardstenen omlijsting van de rondboogpoort die doorgang geeft naar de speelplaats is voorzien van diverse ankers; het schrijnwerk werd vernieuwd. Boven de poort bleef een paneel met de oorspronkelijke benaming 'Ste Anna-Meisjesschool' bewaard. De gecementeerde haakse klassenvleugel van één bouwlaag werd grondig gerenoveerd.

Rechts bevindt zich de voormalige huishoudschool van 1915 in neotraditionele stijl, kadastraal geregistreerd in 1916. Het onderkelderde gebouw telt drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat. De bakstenen straatgevel vertoont een onderbouw van natuursteen en wordt voorts gemarkeerd door een middentravee die uitloopt op een klokgevel onder een gebogen fronton met opschrift 'A° 1915' en rondboognis waarin een Sint-Annabeeld. De rechthoekige vensters, uitgewerkt als drielichten met stenen monelen zijn omgeven door een geschilderde negblokomlijsting. De gelijktijdig gebouwde haakse klassenvleugel wordt afgelijnd door een decoratief uitgewerkte fries van gele en rode baksteen en een houten kroonlijst op klossen; centraal bevindt zich een getrapte top met bekronend gebogen fronton met siervaas en vermelding Huishoudschool, refererend aan de vroegere functie. De gevel wordt geopend door rechthoekige muuropeningen; een gevelplaat met vermelding 'A.M.D.G./ Conventum/ Scholasque/ Erexit/ Rmus F.J. Maes/ Pastor' verwijst naar de oprichter.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling III (Vossem), 1863/11, 1865/12, 1903/7, 1916/9.
  • Tervuren, Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossier Rootstraat 34.
  • BOSMANS J. 1883: Proeve eener beschrijving der gemeente en oude vrijheid Duisburg, Leuven, 146.
  • WYNANTS M. 1998: 100 jaar Sint-Annaschool Duisburg, De Horen 25.3, 124-134.
  • WYNANTS M. 1984: De geschiedenis van het Duisburgse schoolwezen, De Horen 11.5, 195-201; 11.6, 233-243.
  • WYNANTS M. 1996: Duisburg, oude vrijheid op nieuwe wegen. Bijdragen tot de geschiedenis van Duisburg n.a.v. 20 jaar Dorpsfeesten (1976-1996), Tervuren, 91-109.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Sint-Annaschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300633 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.