erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
300635
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300635

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eenvoudig uitgewerkt, doch karakteristiek burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw, voorafgegaan door een voortuin met gekasseide oprit die aan de straat is afgezet door een ijzeren hek tussen gecementeerde pijlers op een dito basis. De licht boven het straatniveau ingeplante villa, oorspronkelijk met rechthoekige plattegrond, werd kadastraal ingetekend in 1902; de linkse uitbreiding in 1913.

De bepleisterde en beschilderde constructie op natuurstenen onderbouw telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een tentdak van kunstleien en vertoont aan de straat een lijstgevel met dubbelhuisopstand, met op de begane grond rechthoekige muuropeningen in een vlakke omlijsting en op de verdieping rondboogvensters met ijzeren hekjes. Met uitzondering van de nieuwe luiken bleef het schrijnwerk bewaard. Het uitzicht van de latere linkse uitbreiding sluit aan bij het hoofdgebouw; het schrijnwerk werd hier vernieuwd.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling III (Vossem), 1902/3, 1913/5.
  • VERBESSELT J. s.d.: Het Parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw, deel XVI, Tussen Zenne en Dijle V, s.l., 25-26.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300635 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.