Villa Borremans

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Borremans

Beschrijving

Deze achterin gelegen eengezinswoning werd gerealiseerd in de periode 1960-1962 naar een ontwerp van de architecten L. Baucher en Jean-Pierre Blondel. De bouwaanvraag dateert van 26 oktober 1960.

De witgeschilderde woning onder plat dak werd achteraan op het perceel ingeplant en beantwoordt volledig aan het klassieke bouwprogramma voor een eengezinswoning met de leefruimten op de begane grond en de slaapruimten boven.

In het oorspronkelijke ontwerp gaat het om een volume op rechthoekige plattegrond: de inkom bevindt zich in de westgevel met toegang tot de hal die rechtstreeks uitgeeft op de eetkamer en de woonkamer; beide zijn voorzien van ruime glazen wanden met een dubbel raam, uitgevend op de zuidelijk gelegen tuin; in de zuidwestelijke hoek, gevat tussen hal en eetkamer ligt de keuken; tegen de noordelijke gevel en parallel ermee geeft een open trap toegang tot de verdieping, die aan de zuidzijde over de hele breedte beschikt over een balkon, dat tegelijkertijd dienst doet als zonnewering voor de onderliggende ruimtes. Ook hier zijn de ruimtes voorzien van ruime rechthoekige vensters. Voor het interieur werd veelvuldig gebruik gemaakt van hout.

De vrijstaande garage was ingeplant ten noordwesten. Bij verbouwingswerken in 1976 werd naar ontwerp van dezelfde architecten een nieuwe inkom voorzien tussen de woning en de garage en een uitbreiding van de eetkamer.

• Tervuren, Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossier Kouterweg 8.
  • LUND I.A. & COHEN M. 2011: L.-J. Baucher, J.-P. Blondel, O. Filippone, 3 architectes modernistes, Brussel, 92-95.