erfgoedobject

Meergezinswoning in art-decostijl

bouwkundig element
ID
300675
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300675

Juridische gevolgen

Beschrijving

Meergezinswoning in art-decostijl, gebouwd in opdracht van Alfred van den Wouwer, naar een ontwerp door de architect Jean Winders. Het programma omvat een garage met chauffeurswoning, een klein en een groot appartement, elk met eigen toegang. De enige andere gekende realisatie van de in Brussel gevestigde Winders, is het Kasteel ter Meiren uit 1935 in Hoogstraten.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde met dakkapellen. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, in combinatie met een ruwe beraping voor de topgeleding, gebruik van blauwe hardsteen voor de plint, witte natuursteen voor lateien en dorpels, en leien als dakbedekking. Asymmetrisch van opzet legt de compositie enerzijds de klemtoon op et inkomportaal, en anderzijds op de door een erker gemarkeerde middenas van de tweede verdieping. Het gelede rondboogportaal met getralied zijlicht en een spiegelboogvormige oculus als bovenlicht, wordt beschermd door een gewelfde luifel opgehangen aan smeedijzeren trekstangen. De erker heeft een beraapte basis en een houten bovenbouw met leien afdak. Garagepoort/zijportaal en benedenvenster met hanenkam, verder rechthoekige bovenvensters, en een houten kroonlijst op hoekconsoles als gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van beide inkomdeuren, de garagepoort en de vensters met typisch gedraaide colonetten is bewaard of naar oorspronkelijk model vernieuwd; smeedijzeren traliewerk, waaiers en parapetten met spiraalmotieven.

Gelijkvloers bevindt zich een garage met driekamerwoning voor de chauffeur, die vermoedelijk samen met de tuin behoorde tot het achter aanpalende hotel van de bouwheer, gelegen Prins Albertlei 4 (verbouwd). De eerste verdieping met eigen trappenhuis, wordt ingenomen door een bescheiden flat, die uit een woonkamer, twee slaapkamers en een keuken bestaat. Het grote appartement ontsloten door een ruime inkom- en traphal met bovenlicht omvat op de tweede verdieping een suite van salon en eetkamer, de keuken, slaapkamer, gastenkamer en badkamer, en op de mansarde de kinderkamer, twee overige kamers en een zolder.

Het ontwerp van de tuin was opgebouwd rond een fontein en een pergola, met op de scheidingsmuren een decor van pilasters, blindarcaden en attiekbalustraden.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1275#1398.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Meergezinswoning in art-decostijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300675 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.