Burgerhuis in beaux-artsstijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Kardinaal Mercierlei
Locatie Kardinaal Mercierlei 32, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie stad Antwerpen architectuur 20ste eeuw (thematische inventarisatie: 01-01-2015 - 31-12-2019).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in beaux-artsstijl

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kardinaal Mercierlei met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 04-03-1994.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voornaam burgerhuis in beaux-artsstijl, volgens de gevelinscriptie gebouwd naar een ontwerp door de architect Guillaume Rooses, en te dateren omstreeks 1910. Een bouwdossier werd niet teruggevonden, de opdrachtgever is niet gekend.

Het hotel, naar stijl en type vergelijkbaar met het hotel Oboussier uit 1912 aan de Helenalei, behoort tot het latere werk van Guillaume Rooses. De architect was destijds al meer dan twee decennia actief. In het overgrote deel van zijn productie bleef hij al die tijd trouw aan een veeleer conventioneel, klassiek geïnspireerd stijlidioom. Aan de Kardinaal Mercierlei bracht Rooses in dezelfde periode het bescheidener hotel Bonnivert en een statig geheel van drie woningen tot stand.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en vier bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit witte natuursteen, op een plint uit blauwe hardsteen. Axiaal van opzet en nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de eerste verdieping. Deze wordt gemarkeerd door pilasters en een brede bow-window met consoles, bekroond door een balkon met balustrade. Het rondboogportaal in de linker travee, met sluitsteen, rankwerkmedaillons in de zwikken en rozetten op de imposten, wordt beschermd door een gestrekt entablement. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters op de begane grond, korfboogvensters met waterlijst of ingediepte dagkanten op de tweede verdieping, en vlak omlijste rechthoekige vensters op de als mezzanine uitgewerkte derde verdieping, telkens met sluitsteen en onderdorpel. De stafwerkfries, guirlandes en chutes die het geveldecor uitmaken, zijn ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl. Een houten kroonlijst op modillons en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het fraaie smeedwerk van de inkomdeur en de souterraintralies is bewaard, evenals het houten schrijnwerk van de vensters, met typische roeden in het bovenlicht.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2016

Relaties

maakt deel uit van Kardinaal Mercierlei met omgeving

De Merodelei, Kardinaal Mercierlei, Le Grellelei (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.