Parochiekerk Sint-Barbara en omgeving

Beschrijving

De Sint-Barbarakerk met haar omgeving, wordt bepaald door het voormalige kerkhof, de kerkwegels die de site verbinden met de omliggende straten Noordstraat, Edestraat en Marktstraat, de historische bebouwing aan deze straten en het Kapelaanstraatje naar het oosten toe.

Kern van de site is de Sint-Barbarakerk waarvan de oudste gedeelten teruggaan naar een bouwperiode uit het midden van de 13de eeuw. In 1778-1779 werd de volledige voorkerk (van vieringtoren tot het portaal) heropgebouwd in classicistische stijl nadat de kerk in 1578 was verwoest. In de zuidmuur en de muren van het hoogkoor bleven verschillende grafzerken bewaard, onder meer van pastoor-deken Nicasius van Maldeghem.

De onmiddellijke omgeving van de kerk beschikt over een groene ruimte met gras, gaanpaden, een doornhaag, linden en beuken waartussen devotiekapellen van de Heilige Antonius zijn geplaatst. Dit plein rond de kerk is het voormalige kerkhof dat in 1873 verdween.

De kerksite is verbonden met de omliggende straten via kerkwegels. Het straatje naar de Edestraat wordt in de volksmond 'Het Feurken' genoemd; de Marktstraat is via de Deken de Fonteynestraat (vroeger Kerkstraatje) en het zeer smalle Ballingstraatje verbonden; de wegel naar de Noordstraat loopt vanaf daar over in de Kapelaanstraat.

Uit archiefdocumenten blijkt dat de meeste huizen langs de Marktstraat als herberg met naam gekend zijn en minstens opklimmen tot de 16de-17de eeuw. Ook verschillende brouwerijen vonden er locatie. De straat vormde lang het economische, religieuze als administratieve centrum van Maldegem, wat nog blijkt uit de aanwezigheid van het voormalige schepen- en stadhuis. Het huidige straatbeeld van de Noordstraat wordt nog gekenmerkt door 19de- en begin 20ste-eeuwse woningen en vroegere winkelpanden. Ook het in de kern 16de-eeuwse landhuis 't Kasteeltje is langs deze straat gelegen. De Edestraat bestaat overwegend uit 19de-eeuwse kleinschalige bebouwing met aangepaste parementen en talrijke winkelpuien.

Bron: Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000631, Sint-Barbarakerk met omgeving (S.N., 1981).