Teksten van Herenhuis

Herenhuis (1997)

19de-eeuws herenhuis voorzien van een bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën met erker en drie bouwlagen onder mansardedak met drie ronde dakvensters.

De rechthoekige vensters bevatten een T-verdeling op de verdiepingen. De tweede en derde travee van de eerste verdieping werden op een later tijdstip geopend met een driezijdige erker. De linker travee is bij wijze van inkompartij geaccentueerd door een korfboogpoort met hardstenen, recht afgedekte omlijsting en bekroond door twee siervazen. Ook het raam boven de poort is opgenomen in dezelfde omlijsting en voorzien van een rechte afdekking, terwijl dit raam en dat van de tweede verdieping gevat worden tussen twee smalle, vlakke Ionische pilasters.


Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO001045, Aalst: Oude Binnenstad.
Auteurs:  Van den Bossche, Hedwig
Datum: 1997


Je kan deze pagina citeren als: Van den Bossche, Hedwig: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/173767 (geraadpleegd op 25-06-2021)


Herenhuis (1978)

Herenhuis, deel uitmakend van de zuidelijke gevelwand van het Keizersplein met een relatief homogene bebouwing met verzorgde burger- en herenhuizen, voornamelijk van het enkelhuistype met drie bouwlagen en vier of meerdere traveeën onder zadel- en mansardedaken. Sobere bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint. Sierlijker uitgewerkte deurrisaliet met rondboogvormige poort, daarboven deurvenster met balkon. Rechthoekige muuropeningen. Recente erker.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs:  d'Huyvetter, Clio, Eeman, Michèle
Datum: 1978


Je kan deze pagina citeren als: d'Huyvetter, Clio; Eeman, Michèle: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/356665 (geraadpleegd op 25-06-2021)