Het 19de-eeuwse, classicistische herenhuis heeft een bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De gelijkvloerse verdieping is uitgewerkt met imitatiebanden. De in stucco uitgevoerde geprofileerde vensteromlijstingen zijn bekroond met een sluitsteen en liggende guirlandes. Onder de gevelcordons zijn casementen aangebracht en de vensters van de gelijkvloerse verdieping zijn voorzien van buitenluiken. De linkertravee is geopend met een poort in een hardstenen omlijsting en erboven bevindt zich een balkon met hardstenen balusters en een deurvenster.
Het interieur bewaart een traphal met een mooie ijzeren trapleuning en bewaarde trappaal. De gelijkvloerse verdieping omvat rechts van de koetsdoorrit en trapzaal drie dooreenlopende plaatsen met bewaarde toegangsdeuren en een aantal schouwen. Van de kamer aan de straatzijde werd omstreeks 1950 de monumentale schouw vernieuwd. De tussenmuren werden verwijderd in de jaren 1930 (of later) en vervangen door bogen. In de oorspronkelijke tuinkamer met driezijdige erkerafwerking bevindt zich een glas-in-loodraam in een late art-decostijl van rond 1940. De achtergevel bleef eveneens bewaard en een keuken werd aangebouwd.
Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO001045, Aalst: Oude Binnenstad.
Auteurs: Van den Bossche, Hedwig
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van den Bossche H. 1997: Classicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/173771 (geraadpleegd op ).
Herenhuis, deel uitmakend van de zuidelijke gevelwand van het Keizersplein met een relatief homogene bebouwing met verzorgde burger- en herenhuizen, voornamelijk van het enkelhuistype met drie bouwlagen en vier of meerdere traveeën onder zadeldaken. Sobere bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint. Sierlijker uitgewerkte deurrisaliet met rechthoekige poort, daarboven deurvenster met balkon. Rechthoekige muuropeningen. Bovenvensters in geriemde omlijstingen met sierlijke sleutel.
Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: d'Huyvetter C. & de Longie B. & Eeman M. 1978: Classicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/356664 (geraadpleegd op ).