Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van A. De Paeuw, naar een ontwerp door de ingenieur-architect Walter Van Kuyck uit 1908.

Het hotel De Paeuw behoort tot het vroege oeuvre van Walter Van Kuyck, die in 1901 debuteerde met het neotraditionele “In Het Huwelijksbootje" aan de Grote Markt. Het oeuvre van de ingenieur-architect bestaat in deze periode hoofdzakelijk uit burgerhuizen, stadsvilla's en landhuizen in stijl variërend van cottage en gematigde art nouveau, tot de klassiek geïnspireerde beaux-arts van zijn eigen woning uit 1905 in de Jan Blockxstraat, waarmee het hotel Paenen verwant is, of het monumentale woon- en handelspand Coetermans uit 1906 op de hoek van Leysstraat en Jezusstraat, zijn belangrijkste realisatie tot dan.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, ruim verwerkt met witte natuursteen voor de pui, hoekblokken, lateien en gesculpteerde onderdelen, op een rustiek geboste plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door kordonvormende lekdrempels, pui- en waterlijsten, en symmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een rechthoekige, deels houten erker met zware consoles en bekronend balkon. Verder is de opstand opgebouwd uit registers met pilasters, entablement en rechthoekige deur- en vensteropeningen op de eerste twee bouwlagen, met korfbooglisenen en -vensters op de tweede verdieping. Rankwerkmedaillons op de penanten en sluitstenen en waterlijsten, zorgen hier voor een decoratief accent. Het klassieke hoofdgestel bestaat uit een architraaf, een panelenfries en een houten kroonlijst en tandlijst op uitgelengde consoles. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters met kleine roeden in het bovenlicht is bewaard, evenals het smeedijzeren traliewerk en de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Volgens de bouwplannen wordt de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht op de begane grond, geflankeerd door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal en de keuken met wasplaats.