Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door Antoine Feyt uit 1875. Opdrachtgever was de heer P.A. Malissart, 'commissionnaire en marchandises' van beroep. Het hotel Malissart is representatief voor het oeuvre van de architect, die in Antwerpen van begin jaren 1870 minstens tot omstreeks 1900 actief was. Het overwicht van zijn productie bestaat uit conventionele neoclassicistische burgerhuizen van dit type.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door kordonvormende lekdrempels, pui- en waterlijsten, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon en entablement met voluutconsoles, een smeedijzeren borstwering en cartouchesleutel met rankwerk. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van getoogde deur- en vensteropeningen met impostomlijsting op de begane grond, en rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren en neuten, gevat in risalieten, op de bovenverdiepingen. Klassiek hoofdgestel met kroonlijst en tandlijst op modillons en voluutconsoles. Bewaard houten vensterschrijnwerk en smeedijzeren keldertralies, vernieuwde inkomdeur.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1875#173.