Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl met second-empire-inslag, gebouwd in opdracht van juffrouw Marie Van den Wijngaert, naar een ontwerp door aannemer-architect Jean Baptiste Winders uit 1867. Oorspronkelijk slechts vier traveeën breed, werden de twee rechter traveeën in opdracht van de koopman Leber door de architect Edmond Leclef toegevoegd in 1883.

Jean Baptiste Winders, de vader van architect Jean Jacques Winders, lijkt in Antwerpen actief te zijn geweest vanaf midden jaren 1840. Over zijn realisaties als aannemer of ontwerper van gebouwen is nog maar weinig bekend.

Het zes traveeën brede rijhuis, oorspronkelijk met enkelhuisopstand maar sinds de uitbreiding uit 1883 met dubbelhuisopstand, omvat twee bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met hardstenen plint, wordt geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels. Registers van steekboogopeningen met sluitstenen op de begane grond, en rechthoekige bovenvensters met geajoureerde borstwering, beide met omlopende waterlijsten op doorgetrokken imposten. Klassiek hoofdgestel met architraaf, kroonlijst en tandlijst op uitgelengde consoles. De houten inkomdeur en de smeedijzeren keldertralies zijn bewaard; vernieuwd vensterschrijnwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1867#169 en 1883#243.