erfgoedobject

Eclectisch ensemble

bouwkundig element
ID: 300711   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300711

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch ensemble
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Ensemble van twee identieke burgerhuizen in eclectische stijl. Gezien de sterke gelijkenissen in materiaalgebruik en gevelafwerking met het naastgelegen politiebureel, gaan we ervan uit dat de woningen, net als dat pand, ontworpen zijn in de jaren 1890 door architect Albert Arnou. De woningen zijn met een bakstenen muur verbonden met het politiebureel.

Wellicht zijn de woningen te linken zijn aan een bouwdossier uit 1892 voor twee woningen in de Walvisstraat die Arnou voor eigen rekening liet uitvoeren. Er zit geen plan in het dossier, waardoor we niet met zekerheid weten dat het over deze huizen gaat.

De ruime, aan één zijde vrijstaande burgerhuizen tellen drie traveeën en drie bouwlagen onder een half schilddak. Rode bakstenen lijstgevels het houten kroonlijsten op klossen en modillons, blauwe hardstenen plint. Voor- en linker zijgevel zijn versierd met lijsten in gele en zwarte baksteen.

Voorgevel extra geritmeerd door kordonlijst en doorlopende onderdorpels in blauwe hardsteen. Segmentbogige muuropeningen op eerste en tweede bouwlaag; voordeur onder rechte latei met segmentbogig bovenlicht. De centrale deurvensters kregen een balkon met natuurstenen balustrade. De bovenverdieping heeft telkens vier gekoppelde rechthoekige zoldervensters in een hardstenen omlijsting, met ronde tussenzuilen. Veelkleurig siermetselwerk voor de fries onder de kroonlijst en voor de borstweringen onder de bovenvensters.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1892 # 1274.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch ensemble [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300711 (Geraadpleegd op 30-03-2020)