Herberg Moeder Lambik

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Moeder Lambik

Beschrijving

Herberg "Moeder Lambik" uit midden 19de eeuw als aanhorigheid van het kasteel Nieuwenhoven. Opgetrokken in een zelfde pittoreske landelijke stijl als de boswachterswoning. Deze herberg ligt aan de weg tussen Melveren en een oude viersprong. Langs deze weg was tijdens het ancien regime de hoofdtoegang van het kasteel Nieuwenhoven gelegen.

Gebouwd in 1843 onder eigenaar Jacques Travers (kadastraal geregistreerd in 1848). De oorspronkelijke functie is niet gekend, mogelijk was het ook een personeelswoning van het kasteel. Op het kadaster stond het gebouw geregistreerd als "huis". Van wanneer de aankleding met knoestige boomstammen dateert is niet duidelijk. Waarschijnlijk kort na de bouw onder baron Charles Whettnall of in het laatste kwart van de 19de eeuw. Een oude foto gedateerd tussen 1880 en 1885 toont een gezelschap voor de jacht rond de boswachter voor de woning.

Rechthoekig volume van één bouwlaag onder een overkragend vernieuwd pannen zadeldak op houten schoorstukken van knoestige boomstammen. De structuur is niet zichtbaar. Mogelijk is het gebouw opgebouwd uit stijl- en regelwerk met lemen vullingen en een bakstenen voet (net als de boswachterswoning) of opgebouwd uit bepleisterde en beschilderde baksteen voor de voorgevel. Kenmerkend is de centrale toegang die hoger is opgetrokken en een afgewolfd dak kreeg. De gevel is bekleed met een structuur van beschilderde knoestige boomstammen. En ook het dak boven de toegang wordt gedragen door een structuur van knoestige boomstammen. Rechthoekige muuropeningen (vernieuwd schrijnwerk). De rechtse travee is een latere uitbreiding in dezelfde stijl. De linker zijgevel is opgebouwd uit baksteen met een pannen beschieting.

• Kadasterarchief Limburg, Mutatieschetsen Sint-Truiden, afdeling II (Sint-Truiden), 1848/10.
  • AUMANN F., BONNEUX J., DRIESEN W., e.a. 1993: Kortenbos vroeger en nu, uitgegeven door Geschied- en heemkundige kring Kortenbos, Kortenbos, 290.
  • VAVEDIN E. (red.) 1997: Kortenbos vroeger en nu, Deel II, Bijdragen tot de geschiedenis en de heemkunde, uitgegeven door Geschied- en heemkundige kring Kortenbos, Kortenbos, 290.

Auteurs: Verwinnen, Katrien