erfgoedobject

Heropgebouwde vakwerkhoeve

bouwkundig element
ID
300717
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300717

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ten zuidoosten achter de boswachterswoning van het domein Nieuwenhoven werd rond 1980 een semi-gesloten vakwerkhoeve opgericht die beeldbepalend is voor het domein en zichtbaar vanop de toegangsdreef.

De hoeve zou afkomstig zijn uit Kermt (Hasselt) en het noordwestelijke deel werd op deze locatie heropgebouwd rond 1980 (kadastraal geregistreerd in 1981). De er tegenover gelegen vleugel is van latere datum (herkomst?). De hoeve heeft vandaag een horecafunctie.

Gebouwen gegroepeerd rond een min of meer rechthoekig erf met ten zuidwesten een inrijpoort onder zadeldak met links en rechts aansluitend kleinere bijgebouwen. Ten zuidoosten een woonhuis (?) verbonden met de poort door een muur in stijl- en regelwerk onder zadeldakje. Ten noordwesten schuur en woonhuis met aansluitend ten noorden een haaks lager bijgebouw. Gebouwen in vakwerkbouw op bakstenen voeten en onder overkragende pannen zadeldaken. Het stijl- en regelwerk werd zwart geschilderd en de vullingen gewit. Woonhuis (?) van vijf traveeën en één bouwlaag. Schuur met woonhuis (?) van anderhalve bouwlaag, aan de noordzijde met lagere aanbouw.

  • Mondelinge informatie verkregen van Christel Bouchet, provincie Limburg (21 mei 2015).
  • AUMANN F., BONNEUX J., DRIESEN W., e.a. 1993: Kortenbos vroeger en nu, uitgegeven door Geschied- en heemkundige kring Kortenbos, Kortenbos, 290.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heropgebouwde vakwerkhoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300717 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.