erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 300721   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300721

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlagen onder zadeldak. Een bouwdossier werd niet gevonden; wellicht werd de woning net als de andere bebouwing in de Walvisstraat opgetrokken door een investeerder in de jaren 1880 of 1890.

De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel is een voorbeeld van de standaard neoclassicistische vormgeving voor burgerhuizen, die we in alle 19de- en begin-20ste-eeuwse Antwerpse wijken terugvinden. Geprofileerde houten kroonlijst, plint in blauwe hardsteen, rechthoekige muuropeningen die regelmatig over de traveeën zijn verdeeld, imitatievoegen op de begane grond, nadruk op de centrale travee door een balkon met balustrade. Typerend voor deze woning is het gevelbrede balkon met ijzeren leuning. Sober, verzorgd pleisterwerk, met pilasters op de muurdammen tussen de vensters op de tweede bouwlaag, omlijstingen van de bovenvensters, panelenfries. Het schrijnwerk van de deur is bewaard.


Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300721 (Geraadpleegd op 01-04-2020)