Architectenwoning van Gaston Rombaut

Beschrijving

Architectenwoning ontworpen volgens een bouwaanvraag van 1959 door architect Gaston Rombaut, die het pand tot aan zijn dood bewoonde.

Interessante villa onder licht hellende, platte daken, bestaande uit drie vleugels van één en twee bouwlagen, volgens een U-vormige plattegrond geopend naar de tuin. Overwegend wit geschilderde bakstenen gevels, gecombineerd met delen in zichtbare baksteen. De gevels worden geopend met functioneel geplaatste, rechthoekige en kleine vierkante vensteropeningen met bewaard houten schrijnwerk. De woning is eerder gesloten naar de straatzijdes, wat bijkomend wordt versterkt door het afsluitend traliewerk aan de vensters van het slaapgedeelte. Enkel het hoger gelegen, noordoostelijk georiënteerde atelier van de architect is naar de straat geopend met een doorlopende vensterpartij.

De woning valt voornamelijk op door haar planindeling. De functie van architectenwoning is dominerend voor het grondplan, waarbij wonen en werken gescheiden worden in functie van de privacy van het gezin. Volgens de bouwplannen leidt het inkomsas enerzijds naar de hal van het woongedeelte, en anderzijds naar het hoger gelegen ontvangst- en ateliergedeelte van de architect in het centrale volume. Het woongedeelte omvat twee volumes met gescheiden functies voor leven en slapen, die centraal via een lager volume met speelkamer met elkaar verbonden zijn en door hun schikking het terras omarmen en hiernaar geopend zijn. Het woongedeelte omvat in het volume aan de voorzijde een kleedkamer met toilet, een afgesloten keuken en een grote leefruimte met woonkamer en eetplaats. De wand tussen keuken en eetplaats is voorzien van een doorgeefluik. Het nachtgedeelte bestaat uit een toilet en badkamer, een slaapkamer voor de ouders, een dubbele slaapkamer voor de twee dochters van het gezin, een bijkomende vierde slaapkamer en een berging voor tuingereedschap die toegankelijk is via de tuin.

De planopbouw wordt bijkomend versterkt door de aandacht voor detaillering, functionaliteit en sfeer in het interieur. Het door de architect voorziene kleurenpalet, onder meer aanwezig in de keuken, het gebruik van indirecte verlichting en het voorzien van ingemaakte kasten dragen hiertoe bij.

• Dienstencentrum Zwijnaarde, Bouwdossiers Sint-Denijs-Westrem, 547/59.

Auteurs: Verhelst, Julie