Dubbele villa Dossche

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dubbele villa Dossche

Beschrijving

Ruim opgezette tweewoonst in brutalistische stijl, volgens een goedgekeurde bouwaanvraag van 1979 gebouwd naar ontwerp van Marc De Pape in opdracht van de heer M. Dossche, op de plaats van een oudere villa. Opmerkelijk is dat de volledige zijgevel van het belendende appartementsgebouw op nummer 556-562 voorzien werd van een sculpturale bekleding naar ontwerp van dezelfde architect. De bouwaanvraag voor deze bekleding, die oorspronkelijke veel lager was opgevat, werd in 1981 goedgekeurd.

De villa is vrij centraal ingeplant op een omhaagd perceel op de hoek van de Brugsesteenweg en de Marcus Van Vaernewijckstraat. Het perceel is westgericht aan de kant van de steenweg. Een brievenbus in zichtbeton staat op de noordwesthoek van het perceel.

Het pand met onregelmatig grondplan telt één tot twee bouwlagen onder platte daken. De massief ogende volumes worden verlevendigd door overkragingen, balkons en insprongen, en worden doorbroken door hoge, vaak verdiept geplaatste rechthoekige vensters. Het parement bestaat uit baksteen met details in zichtbeton. Het schrijnwerk is volgens de plannen uitgevoerd in zwart geschilderd hout. Door het massieve karakter en het materiaalgebruik sluit het pand aan bij het brutalisme.

De noordgevel is sterk gesloten opgevat, slechts doorbroken door verdiepte muuropeningen ter hoogte van de inkom. Tegenover deze gevel bevindt zich de afgewerkte wachtgevel van het appartementsgebouw, die volledig voorzien is van een bakstenen parement, met aan de straatzijde zes gekoppelde pilasters op driehoekig grondplan van verschillende hoogte, uitgewerkt in betonsteen en bekroond met plantenbakken. De overige gevels hebben een meer open karakter.

Een oprit van klinkers leidt naar de ingang van de eerste woning, die zich centraal in de noordgevel bevindt en loopt verder door naar de garage. Het plan van de woning is sterk gecompartimenteerd. Ten westen van de inkom liggen twee slaapkamers en een badkamer, de vleugel ten oosten van de inkom omvat een bureau, een atelier en de afgescheiden garage en traphal van de tweede woning, op de verdieping. Ten zuiden en zuidwesten van de inkom bevinden zich de keuken, de eetplaats en de iets lager gelegen zithoek.

Bij de woning op de verdieping is het nachtgedeelte met twee slaapkamers en een badkamer ondergebracht in de noordoosthoek. De leefruimtes bevinden zich aan de westkant, met van noord naar zuid respectievelijk de keuken, met ruim aansluitend terras, gevolgd door de eetplaats en de zithoek, die ook hier iets lager ligt. De huidige toestand van het interieur is niet bekend.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Mariakerke, Litt/B/41/79 en 1981/625.

Auteurs: De Houwer, Veerle