Kunstenaarswoning Windekind

Beschrijving

Bungalow zogenaamd Windekind zoals vermeld op het afsluitend hekwerk, ontworpen door de Gentse architect Willy Lambrecht voor Albert Declercq volgens een bouwaanvraag van 1960. De signatuur "W. Lambrecht/ architect/ Gent" wordt vermeld op een gevelsteen, aanwezig in een bakstenen muurtje aan de straat.

De woning is ontworpen voor een kunstenaar, die actief was als schilder en beeldhouwer, en die zijn woning eveneens wilde benutten als tentoonstellingsruimte en atelier. Budgettaire beperkingen hadden echter een impact op de realisatie van het ontwerp. Dit is voornamelijk zichtbaar in de gebruikte materialen, zowel in het interieur als exterieur. Zo werden delen van de gevel die voorzien waren in natuursteen, afgewerkt met bakstenen afvalmateriaal, en werd vermoedelijk ook bespaard op de uitvoering van de toegangsdeuren. Ook zou de bouwheer naar verluidt de woning zelf gebouwd hebben. Volgens de oorspronkelijke plannen was de bungalow ruimer geconcipieerd, maar door het minder omvangrijke budget werd het ontwerp beperkt tot de meest essentiële leefruimtes voor een gezin met één kind. De uitbreiding tot een U-vormig grondplan was volgens plannen voorzien aan de achterzijde ten zuidwesten met links een uitbreiding van de living en achterliggend een atelier, en aan de rechterzijde een derde slaapkamer, met daartussen een gedeeltelijk overdekte patio. De uitbreiding werd echter nooit gerealiseerd. Enkel de living werd ten zuidwesten uitgebreid met een kleine uitbouw achter de schouw, waarbij het originele raam werd gerecupereerd.

Eenvoudige bungalow onder een sterk uitkragend plat dak op zichtbare houten kepers. Aan de voorzijde ten noordoosten vormt de dakoverstek een grote luifel voor de garage en de terugspringende inkom. Voor de deur is de luifel doorbroken door een rechthoekige lichtopening. De bungalow valt voornamelijk op door het sculpturale parement. De muren in baksteen uit Ploegsteert zijn wit geschilderd en hebben een lage zwart geschilderde plint. Ze contrasteren met de muren en de opvallende schouw in de zuidwestelijke hoek, die uitgevoerd zijn in baksteen in een wild verband, opgebouwd uit afvalmateriaal van Scheldesteen en baksteen uit Hoeke. De gevels worden geopend door rechthoekige vensters met bewaarde houten blokramen met dubbel glas. Ter hoogte van de living is het gevelhoog venster in de zuidoostelijke gevel verzonken geplaatst, waardoor de scheiding tussen interieur en exterieur wordt geminimaliseerd. De andere vensteropeningen spelen in op de oriëntatie van de woning en creëren een heel lichtrijk interieur. Enkel de noordwestelijke gevel is ter hoogte van de garage eerder gesloten uitgewerkt en wordt enkel geopend met een vrije schikking van glasdallen. De inkom is aan de straatzijde beglaasd rondom de deur, en springt terug tussen de flankerende bakstenen volumes van enerzijds de slaap- en badkamer en anderzijds de garage. Het schrijnwerk van de garagepoort is vernieuwd.

De bungalow is op een weloverwogen en harmonieuze manier ontworpen en ingeplant. De woning is bereikbaar via een geasfalteerde oprit, die oorspronkelijk was uitgevoerd in breuksteen, en die wordt afgelijnd door lage muurtjes, die het sculpturale effect van de woning overnemen door hun uitvoering in bakstenen afvalmateriaal. Oorspronkelijk stond op het muurtje links van de oprit een sculptuur van de bouwheer, die heden niet langer is bewaard. Tegen de voorgevel is links wel een witstenen sculptuur bewaard, gesigneerd door de bouwheer. In de achtertuin is nog een sculptuur bewaard, die oorspronkelijk als watersproeier was opgesteld bij een klein zwembad in de tuin. Het terras is voorzien van een gemetselde buitenbarbecue.

De planindeling is tot op heden bewaard en omvat aan de straatzijde een grote hal, die naar verluidt bedoeld was als tentoonstellingsruimte, en die volgens een open plan verbonden is met de leefkamer ten zuiden. De living staat door grote vensterpartijen in relatie tot de tuin. Ten oosten aan de straatzijde bevindt zich het sanitair blok met badkamer en toilet, evenals een slaapkamer. De living staat anderzijds in verbinding met de keuken die uitkijkt op de achtertuin. In het noordelijke deel van de woning bevindt zich de garage met achterliggende berging, evenals een tweede slaapkamer. De oorspronkelijke linoleumvloeren, die aanwezig waren in de woning volgens een artikel verschenen vlak na de bouw, werden ondertussen vervangen.

• Dienstencentrum Zwijnaarde, Bouwdossiers Zwijnaarde.
  • S.N. 1962: Habitation pour un artiste, à Zwijnaarde. Architecte: Willy A.E. Lambrecht, La Maison 18.6, 186-187.
  • Informatie verkregen van de eigenaar (15 mei 2017).

Auteurs: Verhelst, Julie