Neoclassicistisch ensemble

Beschrijving

In 1907-1908 lieten de erfgenamen van Baron Edouard Nottebohm (Antwerpen, 1813-Antwerpen, 1886) op de hoek van de Nottebohm- met de Lange Van Ruusbroecstraat een ensemble van zes huizen bouwen in een strenge neoclassicistische stijl.

Het is van stijl en vormgeving bijna identiek aan het bouwblok dat door dezelfde opdrachtgevers werd gebouwd op de hoek van de Lange van Ruusbroecstraat met de Walvisstraat. Wellicht hebben beide ensembles dezelfde ontwerper, namelijk Ferdinand Hompus. Van het ensemble op de hoek met de Nottebohmstraat vonden we enkel het dossier voor de aansluiting op de riool terug uit 1908, en niet het eigenlijke bouwdossier met de plannen.

Het ensemble bestaat uit zes woningen, geschikt rond een hoekwoning op het smalle hoekperceel (47). De burgerhuizen, drie bouwlagen onder zadeldaken, hebben lijstgevels met een wit natuurstenen parement, op hardstenen plinten. De begane grond is overal versierd met imitatievoegen, doorlopende houten kroonlijsten op klossen, hardstenen puilijst. Kenmerkend voor dit strakke ensemble is de gestrekte waterlijst op voluten boven de vensters van de tweede bouwlaag.

Het hoekhuis heeft een brede afgeschuinde hoek van drie traveeën, geflankeerd door telkens twee brede traveeën in de zijgevels. Op de begane grond werd een café voorzien, met brede vensters in de zijgevels. De aansluitende rijwoningen tellen telkens drie traveeën, waarbij nummers 43 en 45 breder zijn dan de drie identieke woningen in de Lange Van Ruusbroecstraat. Balkons met ijzeren leuningen in de hoektravee, bij de drie huizen in de Lange van Ruusbroecstraat en bij Nottebohmstrat 43.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907 # 1734, 1908 # 903.