Neoclassicistische stadswoningen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Tweelingenstraat
Locatie Tweelingenstraat 21-23, 27-29, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistische stadswoningen

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Deze vier woningen maken deel uit van een ensemble van een zestal bijna identieke, in gespiegeld schema gebouwde neoclassicistische stadswoningen, in 1894 ontworpen door architect Henri Thielens voor de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. Twee woningen uit de rij verloren hun oorspronkelijke parement (nummers 25 en 31).

De Naamlooze Maatschappij werd in 1886 opgericht om Zurenborg te ontwikkelen tot woonwijk voor de middenklasse. De maatschappij bouwde voor eigen rekening tal van modelwoningen en –ensembles, in samenwerking met verschillende bouwmeesters, om op die manier de bouw van woningen door privé-investeerders aantrekkelijk te maken. Ook was het de bedoeling om aan te sturen op de keuze voor verzorgd uitgewerkte ontwerpen. Het ensemble dat Thielens hier tekende, behoort tot de meest eenvoudige bebouwing die de maatschappij liet bouwen. De huizen zijn afgewerkt met standaard neoclassicistische indeling en decoratie, maar dragen bij tot het algemene homogene eind-19de-eeuwse straatbeeld dat de maatschappij heeft gecreëerd in de Tweelingenstraat.

De huizen tellen twee traveeën en twee bouwlagen onder zadel- of mansardedak. De lijstgevels hebben een houten kroonlijst, blauwe hardstenen plint, kordonlijsten, imitatievoegen op de begane grond en rechthoekige muuropeningen. Het ensemble wordt visueel verbonden door de doorlopende onderdorpels en kordonlijsten. De vensters op de verdieping zijn telkens in een eenvoudige lijst gevat, afwisselend voorzien van een sluitsteen met diamantkop of met driehoekig fronton en met eenvoudig gedecoreerde borstweringen. Bij nummers 21 en 29 is het schrijnwerk van deur en vensters (deels) bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1894 # 413.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Relaties

maakt deel uit van Tweelingenstraat

Tweelingenstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.