erfgoedobject

Oude Denderloop

landschappelijk element
ID
300741
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300741

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Oude Denderloop
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

De Oude Denderloop bevindt zich tussen de oude Dendermonding (ten noordoosten) en de Nieuwe Denderloop (ten westen). Deze natuurlijke waterloop loopt dwars door het centrum van Dendermonde.

De stad Dendermonde dankt haar naam aan het feit dat de Dender er uitmondt in de Schelde. Ten gevolge van deze gunstige ligging werd er een burcht gebouwd waarrond mensen zich kwamen vestigen. De bevolking nam geleidelijk toe en op deze manier ontstond de stad Dendermonde, die vanaf de 11de eeuw een belangrijke economische rol vervulde door haar handel met steden die langs de Schelde en Dender gelegen waren. Het stratenplan van de stad werd bepaald door de loop van de Dender. De Oude Denderloop vormt dan ook een illustratie van de middeleeuwse bloei van de stad, gelegen aan de samenloop van Dender en Schelde, waarbij prioritair het behoud van het open water voorzien werd.

Aan de westzijde van het stadscentrum, in het verlengde van de Zwarte Zusterstraat, bevindt zich een schutsluis en stuwsluis, het zogenaamde ‘Oude Sas’.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000744, Oude Denderloop, advies KCML (1985).
  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000744, Oude Denderloop (VAN DEN BREMT P. & GUILLEMIJN B., 1985).

Auteurs: Van den Bremt, Paul; Guillemijn, Bernadette
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Oude Sas

  • Is deel van
    Dendermonde

  • Is deel van
    Sint-Gillis-bij-Dendermonde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oude Denderloop [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300741 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.