Toegangspijlers domein Nieuwenhoven

Beschrijving

Twee pijlers bij de toegang tot het voormalige kasteeldomein Nieuwenhoven. De pijlers zijn gelegen ten zuidwesten van het kasteel Nieuwenhoven aan de Hasseltsesteenweg naast een koetsierswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Deze nieuwe toegang tot het domein Nieuwenhoven werd waarschijnlijk aangelegd rond 1878, het jaar van de opbouw van de ernaast gelegen koetsierswoning. Van hieruit vertrekt er een slingerende gekasseide laan, geflankeerd door jonge beuken, van anderhalve kilometer tot aan het kasteel (weg kadastraal geregistreerd in 1902). Dit is nog steeds de toegang tot het provinciaal domein Nieuwenhoven.

Aan weerszijde van de toegang twee zware vierkanten pijlers opgetrokken uit Maastrichtersteen (mergel) en blauwe hardsteen. De pijlers zijn geringd door gebouchardeerde blauwe hardsteen en hebben een uitgewerkte bekroning, vroeger met bol.

Naast de toegangsdreef voormalige koetsierswoning (Hasseltsesteenweg 324) gedateerd door een recente jaarsteen "Anno 1878". Vandaag is de woning sterk verbouwd, maar er zijn nog elementen aanwezig die net als de andere bijgebouwen van Nieuwenhoven een pittoresk karakter aan de woning geven door het gebruik van houtwerk tegen de gevels. Het gebouw sloot qua stijl nauw aan bij de herberg en de boswachterswoning.

• Kadasterarchief Limburg, Mutatieschetsen Sint-Truiden, afdeling II (Sint-Truiden), 1902/6.
  • DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel I: Gingelom, Halen, Herk-De-Stad, Nieuwerkerken en Sint-Truiden, M&L Cahier 8, Brussel, 124.
  • BUNTINX B., DRIESEN W. & DUCHATEAU F. (red.) 2004: Sint-Truiden, NATUURlijk een monument, Sint-Truiden.

Auteurs: Verwinnen, Katrien