erfgoedobject

Modernistische villa

bouwkundig element
ID
300772
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300772

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Opmerkelijke, verzorgd uitgewerkte en strak belijnde villa in laatmodernistische stijl, volgens goedgekeurde bouwaanvraag van 28 september 1964 opgetrokken naar ontwerp van de Lokerse architect J. Van Roy.

De villa op rechthoekig grondplan is centraal ingeplant op een licht glooiend, omhaagd hoekperceel en is deels in het terrein ingewerkt, waardoor de woonvertrekken op de verdieping worden gebracht. Het strakke, balkvormige volume onder plat dak bedekt met roofing heeft een parement in witgeschilderde baksteen op een sokkel in Klinckaert (volgens de plannen). De voorgevel is gericht op het noordwesten. Ter hoogte van de voor- en achtergevel en de zuidwestgevel kragen het dak en de vloerplaat uit, zodat een smal, bijna doorlopend, overdekt terras of balkon (volgens de plannen) wordt gecreëerd. Aan zuidwestzijde loopt de vloerplaat nog verder door en wordt ze deels gedragen door pijlers. Een open buitentrap leidt van het terras dat zo ontstaat naar de benedenverdieping.

De gevels worden doorbroken door rechthoekige, vaak gevelhoge openingen met bewaard houten schrijnwerk. Een opvallend element zijn de smalle bandvensters onder de dakrand, waardoor het dak, zeker aan straatzijde, lijkt te zweven. Een zwevende inkomtrap leidt naar de voordeur centraal in de noordwestgevel.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Zwijnaarde, Maaltemeers 29.

Auteurs: De Houwer, Veerle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Modernistische villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300772 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.