erfgoedobject

Burgerhuis in beaux-artsstijl

bouwkundig element
ID: 300789   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300789

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Maurice Van Cutsem, naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1926. Aannemer Van Schaeren stond in voor de bouw. De bouwheer is vermoedelijk te identificeren met Maurice Edouard Camille Marie Joseph Van Cutsem (1877-1957), echtgenoot van Cécile Storms (1885-1940). Haar vader,de wisselagent Raymond Storms had in 1906 het aanpalende burgerhuis laten optrekken door de architect Jos. Bascourt.

Ernest Stordiau, die vooral naam maakte in de wijk Zurenborg, onderscheidde zich als beginnend architect vanaf midden jaren 1880 met woningen in een geheel eigen neo-Florentijnserenaissance-stijl, om rond de eeuwwisseling een vernieuwende rol te spelen binnen de Antwerpse art nouveau. Als één van de weinige gekende realisatie uit het interbellum, behoort het hotel Van Cutsem tot het late oeuvre van de toen 70-jarige Stordiau. De sobere architectuur sluit aan bij de behoudende ontwerpen uit het decennium vóór de Eerste Wereldoorlog, waarin de architect zich vooral liet inspireren door de Franse Lodewijk XIV-stijl en het classicisme, volgens L'Emulation: "Très distingué, personnel, sobre de détails."

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een plat dak, waarop een terugwijkende dakverdieping. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, ruim gecombineerd met witte natuursteen voor de gedrukte sokkel, deur- en vensteromlijstingen, de puilijst en fries, en blauwe hardsteen voor de plint. Horizontaal geleed door de zware puilijst, wordt de sobere, robuuste opstand verticaal geritmeerd door oplopende, vlakke vensteromlijstingen, met onderdorpels of borstweringpanelen en sluitstenen als enige accenten. De hoge, vlak omlijste rondboogdeur heeft als sluitsteen een voluut met acanthusblad tussen spiraalvormige blad- en vruchtenranken. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de met draperieën bewerkte inkomdeur en de vensters met kleine roedeverdeling is bewaard, evenals het smeedijzeren traliewerk van de sokkel, en de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond wordt vanaf de bel-etage over de volledige breedte opgedeeld door de centraal ingeplante traphal met bovenlicht, bereikbaar via de vestibule met trappenbordes, en ontdubbeld door de diensttrap. Het lage gelijkvloers biedt naast kelders ruimte aan de garage en de keuken. Op de bel-etage neemt het salon de straatzijde in, en de eetkamer met terras de tuinzijde, geflankeerd door de office en het kantoor. Op de tweede verdieping beslaat het privé-salon vooraan de volledige breedte, en zijn achteraan de grote slaapkamer met balkon, de kleine slaapkamer met 'cabinet de toilette' en de badkamer gegroepeerd. Slechts bereikbaar via de diensttrap omvat de tweede verdieping een grote voorkamer, drie kleine achterkamers en een linnenkamer.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1926#24587.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in beaux-artsstijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300789 (Geraadpleegd op 04-07-2020)