Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in klassiek geïnspireerde, eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de heer H. Dupont-Heuvelmans, naar een ontwerp door de architect Jules Hofman uit 1893.

Het hotel Dupont-Heuvelmans behoort het vroege oeuvre van Jules Hofman, wiens zelfstandige loopbaan eind jaren 1880 van start ging. Vanaf 1892 kwam zijn praktijk goed op gang met opdrachten voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier, waaronder "De Twaalf Duivelkens" in de Transvaalstraat. In 1909 werd Hofman als hoofdarchitect geëngageerd door de bouwmaatschappij “Vooruitzicht”, voor wie hij vóór de Eerste Wereldoorlog nog een groot aantal woningen ontwierp in de nieuwe verkavelde straten van de stad. Waar in zijn vroege werk vooral invloeden werden verwerkt van de neo-Vlaamserenaissance-stijl, leverde Hofman omstreeks 1900 in de wijk Zurenborg een belangrijke bijdrage aan de Antwerpse art nouveau, met opmerkelijke panden als “De Zonnebloem” en “De Tulp” aan de Cogels-Osylei.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning en souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met bossage op de begane grond, schijnvoegen op de eerste en een paneeldecor op de tweede verdieping, rust op een hoge, geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Asymmetrisch van opzet, nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met balustrade, opmerkelijk ondersteund door een gevleugelde leeuw en voluutconsoles met acanthusblad, en een brede raampartij gevat in een entablement op Ionische pilasters. Steekboogvensters en een rechthoekig entablementportaal met bovenlicht en diamantkopsleutel doorbreken de pui, rechthoekige vensters de bovenbouw. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op consoles vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren tralies met rozetten van het souterrain en de deurwaaier, en de gietijzeren voetschraper.

In het bouwdossier ontbreken de plattegronden.