Pastorie met tuin, circa 70 are, met typische dualiteit: een vlak perceel, vroeger waarschijnlijk met een padenkruis, en daarnaast een 'landschappelijk' aangelegd perceel met nog enkele oude sierbomen (bruine beuk, varenbeuk).
De pastorietuin van Boutersem werd samen met verschillende andere pastorieën in de loop van de 19de eeuw, naar een heersende trend in de pastorale tuinarchitectuur, voorzien van een informeel, 'landschappelijk' aanhangsel en beplant met de daarbij gebruikelijke boomsoorten, exoten of kleur- en vormcultivars, vooral bruine beuk. Dit gedeelte is scherp afgescheiden van de rechthoekige geometrische tuin die bij het pastoriegebouw aansluit. Op de stafkaarten van 1893 en 1930 wordt in dit perceel duidelijk een slingerpad aangegeven in de vorm van een '8'. In 1900-1901 werd het oude pastoriegebouw vervangen door het huidige dat, in tegenstelling tot het oude, tegen de straat aan werd gebouwd. De nieuwe pastorie vertoont stijlkenmerken die nauw verwant zijn met die van de dienstgebouwen bij het nabijgelegen Nieuw Kasteel van Boutersem: een bakstenen gebouw, de getrapte straatgevel met drie versmallende boognissen met daarin verdiepte vensters.
De 19de-eeuwse uitbreiding van de pastorietuin wordt momenteel intensief door een jeugdvereniging gebruikt, maar enkele opmerkelijke bomen hadden dit tot voor kort overleefd, zij het sterk gehavend: een varenbeuk (Fagus sylvatica 'Asplenifolia') met 228 centimeter stamomtrek en twee bruine beuken (Fagus sylvatica 'Atropunicea') met respectieve omtrek van 375 en 350 centimeter. Daarnaast zijn er nog drie zware taxussen (omtrek tussen 150 en 210 centimeter). Door overmatige betreding, kampvuurtjes... zijn de beuken er slecht aan toe, laatst genoemde zelfs zo slecht dat hij in 1999 werd gerooid. Dankzij deze kapping kon de landschappelijke aanleg ook min of meer gedateerd worden; de aanplanting gebeurde in de periode 1850-1860.
Merkwaardige bomen (opname 14 oktober 1998, stamomtrek gemeten op 150 cm hoogte)
- 1. bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') 350, gerooid in 1999
- 2. varenbeuk (Fagus sylvatica 'Asplenifolia') 284
- 3. bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') 375, onder de ent, op 30 centimeter hoog, 580
- Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschets Boutersem, 1902/6.