Het 19de-eeuwse burgerhuis heeft een bepleisterde lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen. De gevel is met een sobere profilering en een kroonlijst op klossen afgewerkt. De rechthoekige vensters van de eerste en tweede (kleiner) verdieping zijn geplaatst in verdiepte nissen. De vensters van de gelijkvloerse verdieping zijn voorzien van buitenluiken. De inrijpoort, met poortvleugels met zeszijdig paneel en moulures in empirestijl, is gevat in een bepleisterde korfboog en een rechte omlijsting; het bovenlicht bestaat uit een halve cirkel met straalsgewijze kleinhouten.
Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO001045, Aalst: Oude Binnenstad.
Auteurs: Van den Bossche, Hedwig
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van den Bossche H. 1997: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/174563 (geraadpleegd op ).
Burgerhuis, deel uitmakend van de zuidelijke gevelwand van het Keizersplein met een relatief homogene bebouwing met verzorgde burger- en herenhuizen, voornamelijk van het enkelhuistype met drie bouwlagen en drie of meerdere traveeën onder zadeldaken. Sobere bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint. Sierlijker uitgewerkte deurrisaliet met rondboogvormige poort. Rechthoekige muuropeningen; beluikte benedenvensters. Verdiepte vensters in omlijstingen van arduin.
Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: d'Huyvetter C. & de Longie B. & Eeman M. 1978: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/327378 (geraadpleegd op ).