Teksten van Neoclassicistisch herenhuis

Neoclassicistisch herenhuis ()

19de-eeuws, neoclassicistisch herenhuis met bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Vrij so­bere gevel­geledingen, bij de verdiepingen gekenmerkt door te­rugwijkende gevelvlakken waarin zich de vensters bevinden, waar­door het as­pect van vlakke gevelpilasters ontstaat. De gevel­strook onder de raamdorpels van de tweede verdieping zijn met trigliefen versierd. Boven een eenvoudige, rechthoekige inrijpoort is de linker travee ietwat rijker uitgewerkt: boven de poort is een fraai gietij­zeren balkon; het deurvenster van de verdieping erachter is gevat in een rondboognis, versierd bij de sluit­steen en in de zwikken en afgesloten met een ge­profileerde lijst die middels een golvend tracé de onderlig­gende ornamen­ten volgt. Erboven bevindt zich nog een deurven­ster met een­voudige smeedijzeren borstwering; de vensters van de bovenste verdieping hebben eveneens smeedijzeren borstwe­ringen die vol­gens een volutenmo­tief zijn gevormd.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO001045, Aalst: Oude Binnenstad.
Auteurs:  Van den Bossche, Hedwig

Herenhuis ()

Herenhuis, deel uitmakend van de zuidelijke gevelwand van het Keizersplein met een relatief homogene bebouwing met verzorgde burger- en herenhuizen, voornamelijk van het enkelhuistype met drie bouwlagen en vier of meerdere traveeën onder zadeldaken. Sobere bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint. Sierlijker uitgewerkte deurrisaliet met rechthoekige poort, daarboven deurvenster met balkon. Rechthoekige muuropeningen; beluikte benedenvensters. Geordonneerde bovenverdieping, vensters ingeschreven in rechthoekige nissen en casementen op de borstweringen.

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle