erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
300831
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300831

Juridische gevolgen

Beschrijving

19de-eeuws herenhuis met bepleisterde lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak.

Net zoals in het links aanpalende neoclassicistisch herenhuis wijken de gevelvlakken waarin zich de ramen bevinden iets terug, waardoor het aspect van vlakke gevelpilasters ontstaat. Hier worden deze laatste tot de begane grond doorgetrokken en bij het gelijkvloers met imitatiebanden bij wijze van sokkel geaccentueerd.

Onder de raamdorpels van de bovenste verdieping zijn eveneens zoals bij het links aanpalende pand trigliefen aangebracht, hier zijn de gevelstroken eronder wel versierd met stucco-ornamentiek (waaronder guirlandes). Weer wordt de linkse travee beklemtoond door een inrijpoort, hier met een hardstenen korfboogomlijsting. Boven deze poort bevindt zich een smeedijzeren borstwering met eenvoudige tekening van elkaar snijdende cirkels, een motief dat naar de eerste helft van de 19de eeuw verwijst. Het deurvenster boven de poort is afgesloten met sluitsteen, liggende guirlande en een rechte geprofileerde lijst.


Bron     : Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO001045, Aalst: Oude Binnenstad.
Auteurs :  Van den Bossche, Hedwig
Datum  : 1997


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300831 (Geraadpleegd op 12-06-2021)