Meergezinswoning in art nouveau

Beschrijving

Meergezinswoning met kleurrijke lijstgevel in sobere art nouveau, ontworpen in 1910 door bouwmeester Charles Wuyts voor Maatschappij De Mol, Peeters en Co, gevestigd in de Boomgaardstraat 80 in Berchem. Aan de overkant van de straat, eveneens het laatste huis in de rij, realiseerde Maatschappij De Mol, Peeters en Co in hetzelfde jaar nog een woning ontworpen door Wuyts.

Deze maatschappij is wellicht gelinkt aan de Berchemse Bouwhandel, waarvan Wuyts vanaf 1909 de vaste huisarchitect was, en waarvan één van beheerders Louis Peeters heette.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen en bestaat uit twee appartementen: een eerste beslaat volgens de plannen de gelijkvloerse en de eerste verdieping, een tweede appartement bevindt zich op de tweede verdieping.

Indeling en materiaalgebruik zijn een sobere, eclectische vertaling van het art-nouveau-stijlidioom. dezelfde gevelindeling vinden we terug bij een woning die Wuyts ontwierp in de Generaal Capiaumontstraat, en ook een woning een paar huizen verder in de Dolfijnstraat, die dezelfde indeling kent, maar met een natuurstenen parement.

Gele bakstenen lijstgevel met banden in witte en bruine bakstenen natuurstenen decoratieve elementen overgenomen uit de klassieke stijlen. Blauwe hardstenen plint, houten kroonlijst op modillons waartussen friezen met kleurrijke tegels. Begane grond met korfbogige deur en twee vensters. Nadruk op de eerste verdieping door een breed gekoppeld drielicht onder een natuurstenen boog met gekrulde uiteinden en voorzien van een balkon met fijne ijzeren balustrade. Bovenverdieping met drie smalle rondboogvensters onder natuurstenen waterlijsten. Het schrijnwerk is vernieuwd naar oorspronkelijk model.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 5368.