Ensemble van de Berchemse Bouwhandel

Beschrijving

Deze eclectische rij van drie burgerhuizen met natuurstenen parementen werd in 1910 getekend door architect Charles Wuyts voor de Berchemse Bouwhandel, gevestigd in de Frederik De Merodeplaats 6 in Berchem.

Het ensemble is representatief voor de vroege realisaties van de hypotheek- en bouwmaatschappij "Berchemse Bouwhandel", waaraan Charles Wuyts sinds de oprichting in 1909 als architect verbonden was. De rijk geornamenteerde architectuur van de gevels, is verwant met de in 1910 ontworpen maatschappelijke zetel van de onderneming aan het Frederik de Merodeplein, en de talrijke burger- of opbrengsthuizen die in de jaren vóór de Eerste Wereldoorlog tot stand kwamen. De maatschappij was in de jaren 1910 tot 1930 vooral actief met de bouw van rijwoningen in de wijk Zurenborg, en de gemeenten Berchem en Borgerhout.

De woningen tellen drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken, en hebben een klassieke indeling van de lijstgevels met blauwe hardstenen plinten, houten kroonlijsten op klossen of modillons, kordonlijsten, imitatievoegen op de begane grond en nadruk op de centrale travee door balkons met balustrades. Klassieke enkelhuisindeling van de interieurs, met gang aan de ene zijde van de woning, waarlangs een enfilade van drie kamers ontvouwen wordt. In de achterbouw voorzagen de plattegronden een badkamer op de eerste verdieping, en een toilet op het bordes.

Verder kreeg elke woning een eigen gezicht met telkens andere stijlelementen.

De woning op nummer 67 verwijst met het fijne houtwerk van de kroonlijst en de roedeverdeling van de ramen naar de art nouveau, gecombineerd met elementen uit de beaux-artsstijl zoals de pilasters, het balkon, de sluitstenen van de vensteromlijstingen, het entablement boven het centrale venster. Het in een grote boog gevatte drielicht op de eerste verdieping trekt de aandacht naar zich toe. Beneden segmentbogige deur en vensters, op de hoogste verdieping drie smalle korfboogvensters. Schrijnwerk van de deur is niet bewaard.

Nummer 69 is een eclectische woning waarin vooral neoclassicistische elementen zijn verwerkt. De venstertraveeën zijn risaliterend uitgewerkt, met op de verdiepingen telkens drie gekoppelde vensters, rechthoekig op de eerste en rondbogig op de tweede verdieping. Verzorgde decoratie met ronde schijven, balustrades, entablementen, versierde sluitstenen, noppen en gegroefde sluitstenen. Houten guillotine- en T-ramen; schrijnwerk van de deur is niet bewaard.

Nummer 71 is op een zuivere neoclassicistische manier benaderd, met gelijke traveeën en centraal risaliet benadrukt door balkon en fronton. Klassieke decoraties zijn de guttae aan de borstweringen, de meander- en tandfriezen, entablementen en brede waterlijsten boven de bovenvensters. Houten guillotine- en T-ramen; schrijnwerk van de deur is niet bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 5369.