Art-nouveau-burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-nouveau-burgerhuis

Beschrijving

Deze woning maakt deel uit van een homogene gele bakstenen gevelwand daterend uit de eerste jaren van de 20ste eeuw, die het noordwestelijke deel van de straat bepaalt, tussen de Schorpioenstraat en de Plantin en Moretuslei. Het ontwerp werd getekend in 1909 door André Forton, gevestigd in Zurenborg, voor P.J. Ryssers, die woonde in de Kroonstraat 161 in Borgerhout.

Van het oeuvre van bouwmeester Forton is weinig gekend. Actief als architect in Antwerpen van omstreeks 1905 tot 1935, lijkt hij vóór de Eerste Wereldoorlog vooral in Zurenborg actief te zijn geweest, de wijk waar hij zelf ook woonde. We noteren er ontwerpen met bakstenen gevels, in verschillende bouwstijlen zoals neo-Vlaamserenaissance, sobere art nouveau en neoclassicisme.

De woning hier in de Dolfijnstraat is een art-nouveau-burgerhuis, dat qua stijl en materiaalgebruik aansluit bij twee deels verbouwde woningen die hij tekende op de hoek met de Schorpioenstraat.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen, en sluit daarmee perfect aan bij de gevelwand in dit deel van de straat. Blauwe hardstenen plint, houten kroonlijst, eenvoudige versiering met witte en bruine baksteen voor banden en rollagen boven de vensters. Art-nouveau-detaillering in de hardstenen lekdrempels van de bovenvensters, de sierlijke ijzeren balkonleuning en het fijne bewaarde schrijnwerk van de benedenvensters. Op de plaats van de blinde muurvelden tussen de eerste en tweede verdieping zaten oorspronkelijk muurvelden met art-nouveau-versiering, zo blijkt uit de geveltekening in het bouwdossier.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1909 # 1117.