Neoclassicistisch ensemble

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Dolfijnstraat
Locatie Dolfijnstraat 27-29, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch ensemble

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Samen met het aangepaste huis op nummer 25 vormen deze twee neoclassicistische burgerhuizen een ensemble dat architect Albert Delrue in 1891 ontwierp voor de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Deze bouwmaatschappij zorgde sinds de jaren 1880 voor de ontwikkeling van Zurenborg tot wijk voor de betere middenklasse. De talrijke projecten die de maatschappij in eigen beheer realiseerde, zetten de wijk architecturaal op de kaart. De wijk wordt gekarakteriseerd door ensembles zoals dit, met bescheiden burgerhuizen met neoclassicistische lijstgevels voorzien van een verzorgde stucdecoratie.

Bijna in elke straat werd een woning voorzien die de straatnaam verbeeldt. Deze woningen van Delrue bevatten in de fries onder de kroonlijst verfijnde decoratie met maritieme elementen, passend bij het thema van de dolfijn: op de centrale woning (27) zien we de boeg van een schip, op nummer 29 is Neptunus met zijn attributen en een dolfijn afgebeeld. Andere vermeldenswaardige gevelornamenten zijn de maskers, vazen en ranken, entablementen boven de bovenvensters, wortelmotieven, diamantkoppen en tandfriezen.

De twee woningen tellen twee/drie traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedaken met centrale (aangepaste) dakvensters. De lijstgevels zijn met zorg voorzien van de standaard aankleding die we kennen van de eind-19de-eeuwse burgerhuizen in de stad: blauwe hardstenen plint, kroonlijst op modillons, rechthoekige muuropeningen, nadruk op de eerste verdieping door een gevelbreed balkon (bij nummer 27 is de bekronende vaas verdwenen) en borstweringen (29), imitatievoegen.

Het schrijnwerk van deur en ramen is bewaard bij nummer 29, bij nummer 27 is (deels) het vervangen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1891 # 467.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Relaties

maakt deel uit van Dolfijnstraat

Dolfijnstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.