Herberg Etboshoeve en omgeving

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

De Etboshoeve ligt binnen een zeer schaars bewoond meersgebied ten zuiden van de Moervaart, de Moerbeekse meersen, dat deel uitmaakt van de Moervaartdepressie en landschappelijk het zuidelijk gedeelte van de gemeente Moerbeke (Waas) kenmerkt. Deze uithoek van het Waasland, grenzend aan Eksaarde (Lokeren), vertoont een weinig bebouwd vlak landschap met meersen, grachten en beboste gedeelten. Het gebied wordt doorsneden door de Zuidlede, een oude aftakking van de Moervaart of vroegere Durme. De Zuidlede bezat als waterweg lange tijd een belangrijke rol voor het transport van materialen en goederen, onder meer van hout en turf naar Gent.

De buurtweg genaamd Etbos is een met Canadapopulieren afgeboorde dreef (ook bekend als Etbosdreef of Terwesttragel) die vanaf Kasteel Wulfsdonk bij de Moervaart zuidwaarts leidt met een overwegend rechtlijnig verloop tot de gemeentegrens met Eksaarde. Ter hoogte van de Etbosbrug maakt de weg een lichte knik en kruist de Zuidlede.

Naast de noordoever van de Zuidlede loopt een brede onverharde (wandel)weg afgeboord door Canadapopulieren en een gracht. Naast de zuidoever van de Zuidlede loopt een gracht met populierenrij. Ter hoogte van de Etbosbrug verbreedt het terrein opmerkelijk tussen Zuidlede en voornoemde gracht en omvat de Etboshoeve.

Zowel vanuit oostelijke als westelijke richting is het kruispunt van Etbos met de Zuidlede en het wandelpad ernaast door de aanwezigheid van de Etboshoeve naast de Etbosbrug zeer herkenbaar in het landschap gemarkeerd. Dit kruispunt is ter hoogte van de Etbosbrug gekasseid.

De Etbosbrug is een kleine vaste stenen brug met gemetste bruggenhoofden en ijzeren leuningen. Het metselwerk is hoofdzakelijk uitgevoerd in baksteen, met nog enkele hardstenen elementen zoals hoekstenen en reeds gebetonneerde delen. De witgeschilderde, decoratieve ijzeren leuningen vertonen aan weerszij, ter hoogte van overgang brugdek en bruggenhoofd, een kwartrond gekromd verloop.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002143, Etboshoeve.
Auteurs: Verbeeck, Mieke