erfgoedobject

Herberg Etboshoeve en omgeving

bouwkundig geheel
ID: 300867   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300867

Juridische gevolgen

Beschrijving

De Etboshoeve ligt binnen een zeer schaars bewoond meersgebied ten zuiden van de Moervaart, de Moerbeekse meersen, dat deel uitmaakt van de Moervaartdepressie en landschappelijk het zuidelijk gedeelte van de gemeente Moerbeke (Waas) kenmerkt. Deze uithoek van het Waasland, grenzend aan Eksaarde (Lokeren), vertoont een weinig bebouwd vlak landschap met meersen, grachten en beboste gedeelten. Het gebied wordt doorsneden door de Zuidlede, een oude aftakking van de Moervaart of vroegere Durme. De Zuidlede bezat als waterweg lange tijd een belangrijke rol voor het transport van materialen en goederen, onder meer van hout en turf naar Gent.

De buurtweg genaamd Etbos is een met Canadapopulieren afgeboorde dreef (ook bekend als Etbosdreef) die vanaf Kasteel Wulfsdonk bij de Moervaart zuidwaarts leidt met een overwegend rechtlijnig verloop tot de gemeentegrens met Eksaarde. Ter hoogte van de Etbosbrug maakt de weg een lichte knik en kruist de Zuidlede.

Naast de noordoever van de Zuidlede loopt een brede onverharde (wandel)weg afgeboord door Canadapopulieren en een gracht. Naast de zuidoever van de Zuidlede loopt een gracht met populierenrij. Ter hoogte van de Etbosbrug verbreedt het terrein opmerkelijk tussen Zuidlede en voornoemde gracht en omvat de Etboshoeve.

Zowel vanuit oostelijke als westelijke richting is het kruispunt van Etbos met de Zuidlede en het wandelpad ernaast door de aanwezigheid van de Etboshoeve naast de Etbosbrug zeer herkenbaar in het landschap gemarkeerd. Dit kruispunt is ter hoogte van de Etbosbrug gekasseid.

De Etbosbrug is een kleine vaste stenen brug met gemetste bruggenhoofden en ijzeren leuningen. Het metselwerk is hoofdzakelijk uitgevoerd in baksteen, met nog enkele hardstenen elementen zoals hoekstenen en reeds gebetonneerde delen. De witgeschilderde, decoratieve ijzeren leuningen vertonen aan weerszij, ter hoogte van overgang brugdek en bruggenhoofd, een kwartrond gekromd verloop.


Bron     : Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002143, Etboshoeve.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2000


Relaties

  • Is deel van
    Moerbeke

  • Is deel van
    Moervaartdepressie

  • Omvat
    Herberg Etboshoeve

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herberg Etboshoeve en omgeving [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300867 (Geraadpleegd op 11-12-2019)