Kasseiweg Etbos-Terwesttragel

• is aangeduid als beschermd monument Kasseiweg Terwesttragel

• is deel van de aanduiding als erfgoedlandschap Moervaartvallei
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

De kasseiweg Etbos-Terwesttragel is gelegen tussen de Moervaart en de Zuidlede en dwarst bijgevolg de Moervaart depressie.

Deze circa 2,5 kilometer lange kasseistrook heeft op verkeerskundig gebied geen grote betekenis. Vanaf de Moervaart heeft het eerste stuk een monumentaal karakter. Hier fungeert de weg als toegangsdreef naar de omgrachte site Wulfsdonk. Deze kasteeldreef is beplant met Hollandse linde (Tilia x europaea) en zomerlinde (Tilia platyphyllos). Vanaf de kasteeldreef maakt de kasseiweg eerst een bocht langs de grachten van Wulfsdonk, om dan via een aantal sterke bochten in het wegtracé, regelrecht door de Moervaartdepressie te lopen tot aan de Etboshoeve bij de Zuidlede. Bij de Zuidlede eindigt de kasseiweg.

Vanaf de lindedreef bij Wulfsdonk tot aan de Zuidlede is de dreef aan beide zijden beplant met Canadapopulieren (Populus x canadensis).

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002172, Etbosdreef (VAN DER LINDEN G., 2001).

Auteurs: Van der Linden, Geert