erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
300877
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300877

Juridische gevolgen

Beschrijving

Van dit eind-19de-eeuwse burgerhuis vonden we het bouwdossier niet terug in het stadsarchief. Het sluit aan bij de standaardbebouwing in de Dolfijnstraat en bij uitbreiding in de wijk Zurenborg. Het is met name een burgerhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder mansardedak, met een verzorgde neoclassicistische lijstgevel voorzien van een witte bepleistering met stucdecoratie. De woning is van belang omdat ze het goed bewaarde eind-19de-eeuwse straatbeeld, typerend voor de hele wijk, ondersteunt en vervolledigt.

Tot de standaard neoclassicistische vormentaal behoren de blauwe hardstenen plint, de houten kroonlijst met tandfries en op twee modillons, het dakvenster met driehoekig fronton, de rechthoekige muuropeningen, de imitatievoegen op de begane grond, het balkon met ijzeren leuning centraal op de verdieping, de omlijsting van de bovenvensters en de stuclijsten als fries onder de kroonlijst.


Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300877 (Geraadpleegd op 15-06-2021)