Bankgebouw met directeurswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Boterstraat
Locatie Boterstraat 46-48, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ieper (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Ieper (adrescontroles: 08-02-2008 - 11-02-2008).
  • Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Bankgebouw met directeurswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Wederopbouw

Beschrijving

Bankgebouw met directeurswoning op de hoek bij de Lange Meersstraat, naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1923. Zeven traveeën + acht traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldaken, gedomineerd door de hoektoren van vier bouwlagen bekroond met opengewerkte lantaarn onder leien peerspits. Gele baksteenbouw met gebruik van arduin voor sokkel, kruis- en drielichtkozijnen. Linker risaliet van twee traveeën met trapgevel, en risalietvormende hoektoren aan de vier zijden uitlopend op trapgevel; voorts lijstgevels afgelijnd met gesloten borstwering. Eerste bouwlaag: verdiepte muuropeningen in rondboogomlijsting onder druiplijst, echter vervangen door portaal met rondboogarcade op de hoek. Bovenverdieping geritmeerd door Brugse travee met neogotisch traceerwerk op de borstwering en in de boogvelden. Hoofdingang: rondboogdeur in arduinen omlijsting met negblokken; bovenlicht met radverdeling. Aansluitende koermuur aan de zijde van de Lange Meersstraat.

Bron: Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi

Datum tekst: 1987

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Boterstraat

Boterstraat (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.