erfgoedobject

Bankgebouw met directeurswoning

bouwkundig element
ID
30088
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30088

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bankgebouw met directeurswoning op de hoek bij de Lange Meersstraat, naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1923. Zeven traveeën + acht traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldaken, gedomineerd door de hoektoren van vier bouwlagen bekroond met opengewerkte lantaarn onder leien peerspits. Gele baksteenbouw met gebruik van arduin voor sokkel, kruis- en drielichtkozijnen. Linker risaliet van twee traveeën met trapgevel, en risalietvormende hoektoren aan de vier zijden uitlopend op trapgevel; voorts lijstgevels afgelijnd met gesloten borstwering. Eerste bouwlaag: verdiepte muuropeningen in rondboogomlijsting onder druiplijst, echter vervangen door portaal met rondboogarcade op de hoek. Bovenverdieping geritmeerd door Brugse travee met neogotisch traceerwerk op de borstwering en in de boogvelden. Hoofdingang: rondboogdeur in arduinen omlijsting met negblokken; bovenlicht met radverdeling. Aansluitende koermuur aan de zijde van de Lange Meersstraat.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bankgebouw met directeurswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30088 (Geraadpleegd op )