Hoekensemble in art nouveau

Beschrijving

Op de hoek van de Korte en de Lange Van Ruusbroecstraat ontwierp bouwmeester Johan van Schaik in 1909 een art-nouveau-ensemble van drie panden in opdracht van Zadok Goudsmit (°Amsterdam, 1876), wonende in de Montensstraat 8 in Borgerhout. Goudsmit, een Nederlands-Joodse diamantbewerker, vestigde zich in 1899 vanuit New York te Antwerpen, waar hij in 1902 huwde met Elisa Patroons (°Borgerhout, 1875).

Het ensemble bestaat uit drie panden, drie bouwlagen en in totaal veertien traveeën tellend, onder een zadeldak. In het hoekpand zat op de begane grond een winkel, op de verdiepingen appartementen. Ook de flankerende panden werden wellicht gebouwd als meergezinswoningen.

De van oorsprong Amsterdamse architect Johan van Schaik, van wie in Antwerpen slechts vier bouwprojecten werden geïdentificeerd uit 1908-1911, gebruikte een strakke art-nouveaustijl voor de panden, gekenmerkt door de gele bakstenen lijstgevels die doorbroken worden door een verhoogde hoektravee en twee trapgevels voor de huizen op nummers 17 en 46. De gevels zijn versierd met witte en donkere bakstenen banden, kregen hardstenen plinten, en witte natuursteen voor de belijning van de muuropeningen en de geveltoppen.

Markante hoekuitwerking, met op de begane grond de winkelpuien onder natuurstenen luifel, een overkragende eerste verdieping en een open loggia in de als toren uitgewerkte verhoogde hoektravee, waarvan het leien koepeltje is verdwenen.

Afwisselende muuropeningen; rondbogige, rechthoekige of segmentbogige vensters, al dan niet gekoppeld en voorzien van een smeedijzeren balkon. Houten erkers bij alle drie de woningen, waarvan echter enkel deze van nummer 26 authentiek is. Ook het schrijnwerk van deuren en vensters is overal vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1909 # 604; Vreemdelingendossiers, 481 # 95462.