Burgerhuizen in art nouveau

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Korte Van Ruusbroecstraat
Locatie Korte Van Ruusbroecstraat 43-45, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Reeks art-nouveauwoningen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Deze twee burgerwoningen in art nouveau werden gerealiseerd rond 1908 door bouwmeester Jacques De Weerdt, voor eigen rekening.

De woningen hebben witte bakstenen parementen waarin witte natuursteen is verwerkt voor de decoratieve omlijsting van de muuropeningen. Materiaalgebruik en verfijnde decoratie in natuursteen herkennen we als een typisch kenmerk van de gevels die Jacques De Weerdt in deze en in de aangrenzende straten realiseerde. De Lange en de Korte Van Ruusbroecstraat waren samen met de Oostenstraat zijn werkterrein in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog; zijn rijk uitgewerkte gevels bepalen er het straatbeeld.

Nummer 45 is een burgerhuis van twee/drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Begane grond met korfbogige deur en gekoppelde vensters. Op de bel etage een gekoppeld drielicht in natuurstenen omlijsting met strakke art-nouveaudecoratie, en een driezijdige ijzeren balkonleuning met geometrische en florale motieven. In de bovenverdieping twee rechthoekige vensters, gevat in verdiepte muurvelden met blinde boogvelden waarin wellicht oorspronkelijk mozaïek of sgrafitto verwerkt was. Het houten schrijnwerk van deur en vensters is bewaard, alsook de houten kroonlijst op kleine modillons.

Nummer 43 verloor een deel van haar karakter door een verbouwing in de jaren 1980, met aanpassing van de verhoogde begane grond en het souterrain. De woning telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak. De brede venstertravee loopt uit in een klokgevel, met natuurstenen omlijsting, waarnaast een oeil-de-boeuf in het dakveld boven de deurtravee. Rondboogdeur en korfboogvensters. Geometrische art-nouveaumotieven in de omlijsting van de klokgevel en van het bel-etagevenster. Balkonleuning en schrijnwerk vernieuwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1908 # 448.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Korte Van Ruusbroecstraat

Korte Van Ruusbroecstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.